ΔΕΥΤ - ΠΑΡ 09.00 -20.30 (+30) 210 77 02 192 - (+30) 210 74 73 366
ΔΕΥΤ - ΠΑΡ 09.00 -20.30
(+30) 210 77 02 192
(+30) 210 74 73 366

banner espa

banner gr

Το στοματικό διάλυμα δεν είναι για κάθε μέρα

Πολλοί από εμάς συνηθίζουμε να χρησιμοποιούμε κάποιο από τα στοματικά διαλύματα που υπάρχουν στο εμπόριο, είτε ως επιπλέον, είτε ακόμη και ως κύριο μέσο για τη στοματική μας υγιεινή.

Πιθανόν η αντίληψη που υπήρχε και από παλαιότερα ότι τα στοματικά διαλύματα παρέχουν βασική αντιμικροβιακή προστασία, σε συνδυασμό και με το έντονο marketing που συνήθως συνοδεύει αυτά τα προϊόντα, να συμβάλλουν στην τόσο συχνή χρήση τους.

Πράγματι, τα περισσότερα στοματικά διαλύματα έχουν κάποιες αντιμικροβιακές ουσίες, με συνηθέστερη και κυριότερη τη χλωρεξιδίνη.Πρόκειται για τον λεγόμενο "χημικό" καθαρισμό των μικροβίων της οδοντικής μικροβιακής πλάκας, ο οποίος είναι πραγματικά χρήσιμος στο να κρατήσει όσο γίνεται σε ένα χαμηλό επίπεδο τα μικρόβια, σε περιπτώσεις που δεν μπορεί να εφαρμοστεί ο "μηχανικός" καθαρισμός των δοντιών, που είναι ο βασικός και πιο αποτελεσματικός τρόπος για να αφαιρείται η μικροβιακή πλάκα.

Τέτοιες κλινικές περιπτώσεις αφορούν συνήθως σε μετεγχειρητικά στάδια, για παράδειγμα μετά από χειρουργικές εξαγωγές δοντιών, ή μετά από την τοποθέτηση οστεοενσωματούμενων εμφυτευμάτων, οπότε για τις πρώτες ημέρες μετά την επέμβαση, συστήνεται από τον οδοντίατρο η χρήση συγκεκριμένου στοματικού διαλύματος με χλωρεξιδίνη, προκειμένου αφενός να προληφθεί η ανάπτυξη μικροβίων, αφετέρου να μη γίνει κάποιος τραυματισμός στην περιοχή που βρίσκεται υπό επούλωση με τη χρήση μηχανικών μέσων, όπως είναι η οδοντόβουρτσα.

Η αλόγιστη, καθημερινή και χωρίς την απαραίτητη σύσταση του οδοντιάτρου, χρήση στοματικών διαλυμάτων όχι μόνο δε βοηθά στη σωστή πρόληψη από νόσους των ούλων και των δοντιών, αλλά μπορεί να συνοδευτεί και από ανεπιθύμητες ενέργειες. Η αίσθηση καθαριότητας που αφήνουν συνήθως τα στοματικά διαλύματα είναι πλασματική, δίνοντας μας την εντύπωση ότι το στόμα μας είναι καθαρό, χωρίς στην ουσία να έχει αφαιρεθεί η οδοντική μικροβιακή πλάκα, στην οποία αναπτύσσονται τα επικίνδυνα για την στοματική υγεία μας μικρόβια. Ο μόνος τρόπος να αφαιρεθεί, είναι η χρήση της σωστής οδοντόβουρτσας, με τον σωστό τρόπο και η χρήση των μεσοδοντίων, επίσης με τον κατάλληλο τρόπο, τον οποίο μας διδάσκει εξατομικευμένα ο οδοντίατρος.

Οι έρευνες επιβεβαιώνουν ότι η μακροχρόνια χρήση της χλωρεξιδίνης, καταλείπει έντονες, καφέ χρωστικές στα δόντια, οι οποίες αφαιρούνται σε πολλές περιπτώσεις δύσκολα, ακόμα και από τον οδοντίατρο και επιβαρύνουν έντονα την εικόνα του χαμόγελου. Ακόμη, πολλά από τα στοματικά διαλύματα του εμπορίου περιέχουν αλκοόλη, ουσία επιζήμια για τους ευαίσθητους μαλακούς ιστούς του στόματός μας.

Τέλος, η συνεχής χρήση αντιμικροβιακών διαλυμάτων υψηλής συγκέντρωσης, μπορεί να επηρεάσει τη φυσιολογική χλωρίδα του στόματός μας και να διαταραχθεί η φυσική ισορροπία των μικροοργανισμών που ζουν σε αφθονία στο στοματικό περιβάλλον.

Η συμβουλή μας λοιπόν είναι να γίνεται προσεκτική χρήση των στοματικών διαλυμάτων, για παράδειγμα λίγες ημέρες της εβδομάδος, όταν μπορεί να θέλουμε πράγματι να αισθανθούμε μια παραπάνω "αίσθηση φρεσκάδας" κατά τον καθαρισμό των δοντιών ή για παράδειγμα πριν από μια κοινωνική μας εκδήλωση, επιλέγοντας κάποιο ήπιο διάλυμα, χωρίς αλκοόλη, σύμφωνα με τις συστάσεις του οδοντιάτρου μας. Και επιπλέον , όποτε ο οδοντίατρος συστήσει τη χρήση αντίστοιχων αντιμικροβιακών διαλυμάτων, για συγκεκριμένο οδοντιατρικό λόγο και πάντα ακολουθώντας τις οδηγίες του, τόσο για το διάστημα, όσο και για τον τρόπο εφαρμογής τους.

Δεν ξεχνάμε ότι ο μηχανικός καθαρισμός των δοντιών με τα κατάλληλα μέσα υγιεινής είναι εκείνος που έχει τη μεγαλύτερη αξία για να διατηρούμε το χαμόγελό μας υγιές!