ΔΕΥΤ - ΠΑΡ 09.00 -20.30 (+30) 210 77 02 192 - (+30) 210 74 73 366
ΔΕΥΤ - ΠΑΡ 09.00 -20.30
(+30) 210 77 02 192
(+30) 210 74 73 366

banner espa

banner gr

Λεύκανση δοντιών στο ιατρείο και στο σπίτι

Όλοι θα θέλαμε ένα λαμπερό χαμόγελο με λευκά δόντια. Πώς μπορούμε να το πετύχουμε με ασφάλεια;

Τι είναι η λεύκανση;

Η λεύκανση είναι μια διαδικασία που αλλάζει το χρώμα των δοντιών προς πιο φωτεινές αποχρώσεις. Αυτό μπορεί να συμβεί πρακτικά απομακρύνοντας είτε με φυσικό είτε με χημικό τρόπο τις χρωστικές που βρίσκονται στα δόντια.

Σε ποιους απευθύνεται;

Η λεύκανση απευθύνεται σε όλους όσους επιθυμούν να βελτιώσουν το χρώμα των δοντιών τους, από την ηλικία των 18 ετών και άνω. Τέτοιου είδους πρωτόκολλα αποφεύγεται να ακολουθούνται πριν την ενηλικίωση, επειδή ακόμα παρατηρούνται αλλαγές στην οδοντοφυία και επίσης επειδή είναι σημαντικό να υπάρχει σταθεροποίηση και ακριβής αξιολόγηση στο αρχικό χρώμα των δοντιών. Η συγκεκριμένη θεραπεία μπορεί να εφαρμοστεί και σε ανθρώπους της τρίτης ηλικίας, απλώς στις μεγαλύτερες ηλικίες είναι πιθανό να χρειαστεί μεγαλύτερο διάστημα εφαρμογής του πρωτοκόλλου, καθώς με την πάροδο της ηλικίας είναι συνήθως πιο έντονη η κίτρινη απόχρωση των δοντιών.

Υπάρχουν αντενδείξεις;

Ναι, κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης και του θηλασμού. Επίσης, καλό είναι να αποφεύγουν τη λεύκανση άτομα με εκτεταμένα οδοντικά προβλήματα, π.χ. κατάγματα, σημαντικά προβλήματα με τα ούλα και άνθρωποι με υπερευαισθησία δοντιών (οδοντίνης), όπως έντονη αντίδραση σε κρύα ποτά ή τρόφιμα. Είναι απαραίτητο να έχουν επιλυθεί από τον οδοντίατρο όλα τα βιολογικά προβλήματα των δοντιών προτού ξεκινήσει οποιαδήποτε διαδικασία λεύκανσης. Ο οδοντίατρος εντοπίζει την αιτία που προκαλεί αλλοίωση στο χρώμα των δοντιών, αντιμετωπίζει τυχόν οδοντικά προβλήματα και στη συνέχεια προχωράει στη διαδικασία της λεύκανσης.

Λεύκανση στο ιατρείο

Τι είναι;

Ο οδοντίατρος παίρνει πλήρες ιατρικό και οδοντιατρικό ιστορικό και αξιολογεί την κατάσταση των δοντιών προκειμένου να λυθούν τυχόν σημαντικά προβλήματα των δοντιών και να αποκατασταθεί η υγεία των ούλων. Στη συνέχεια, γυαλίζεται η επιφάνεια των δοντιών, αξιολογείται το χρώμα τους και ο οδοντίατρος μαζί με τον ασθενή αποφασίζουν τι πρωτόκολλα θα ακολουθήσουν. Στο ιατρείο χρησιμοποιείται μια δραστική ουσία (υπεροξείδιο του υδρογόνου), η οποία αποδομεί τις χρωστικές που υπάρχουν στα δόντια.

Μπορώ να πετύχω φυσικό αποτέλεσμα;

Αφού ο οδοντίατρος καταγράψει το χρώμα που έχουν τα δόντια του ασθενούς, πάνω σε μια κλίμακα χρωμάτων και σε συνεννόηση μεταξύ τους επιλέγουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Η διαδικασία γίνεται σταδιακά, επομένως ανάλογα με τις προδοκίες του ασθενούς μπορούμε να φτάσουμε σε ένα πολύ φυσικό αποτέλεσμα ή να ανέβουμε σε αυτή την κλίμακα χρωμάτων και να δώσουμε ένα πολύ φωτεινό χαμόγελο και ένα εξαιρετικά λαμπερό αποτέλεσμα.

Πόσες συνεδρίες απαιτούνται;

Σε ένα βασικό πρωτόκολλο λεύκανσης όπου θέλουμε να πετύχουμε μικρή αλλαγή στο χρώμα των δοντιών, συνήθως αρκούν οι δυο, με τρεις θεραπείες. Κάθε θεραπεία διαρκεί περίπου 30 λεπτά και καλό είναι να έχει απόσταση η μια από την άλλη λιγότερο από 7 μέρες.

Τι πρέπει να προσέχω κατά το διάστημα της λεύκανσης;

Το χαρακτηριστικό γνώρισμα των υλικών που χρησιμοποιούνται στο ιατρείο για τη λεύκανση των δοντιών είναι ότι συνεχίζουν να δρουν στην επιφάνειες του δοντιού για το επόμενο 24ωρο από την εφαρμογή τους. Επομένως, ο ασθενής δεν πρέπει να καταναλώσει τροφές ή ποτά που χρωματίζουν τα δόντια του κατά το διάστημα στο οποίο βρίσκεται σε θεραπεία λεύκανσης. Αποφεύγουμε το τσάι, τον καφέ, το κόκκινο κρασί, βότανα όπως η λουίζα και μειώνουμε στο ελάχιστο το κάπνισμα. Αν πρέπει να καταναλώσουμε κάτι με χρωστικές, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσουμε καλαμάκι και αμέσως μετά να ξεπλύνουμε ή να βουρτσίσουμε τα δόντια μας αν αυτό είναι εφικτό. Όσο πιο συνεπείς είμαστε καθόλη τη διάρκεια της θεραπείας, τόσο πιο σταθερό θα είναι το αποτέλεσμα.

Πόσο διαρκεί το αποτέλεσμα;

Η διάρκεια του αποτελέσματος εξατομικεύεται. Σε γενικές γραμμές, αν ο ασθενής συνεχίσει τη χρήση χρωστικών, ενδεχομένως να χρειαστεί κάποια επαναληπτική θεραπεία (η οποία συνήθως απαιτεί λιγότερες συνεδρίες από την αρχική θεραπεία) μετά από έναν χρόνο, ενώ σε ανθρώπους που δεν καταναλώνουν συστηματικά χρωστικές το αποτέλεσμα μπορεί να διαρκέσει από 2 έως και 4 χρόνια. Σε κάθε περίπτωση, τα δόντια δεν επιστρέφουν ποτέ στο αρχικό μας χρώμα (πριν τη λεύκανση), είναι πάντα φωτεινότερα.

Είναι ασφαλής διαδικασία;

Αν ακολουθήσουμε αυστηρά το πρωτόκολλο ώστε να μην γίνουν υπερβολές στη χρονική διάρκεια καθώς και τεχνικά λάθη (π.χ. δεν πρέπει να εφαρμόζεται υλικό σε επιφάνειες ριζών των δοντιών), τότε πρόκειται για μια απολύτως ασφαλή διαδικασία που δεν επηρεάζει τα δόντια και δεν έχει καμία συνέπεια στην ποιότητά τους.

Τι είναι η λεύκανση με λέιζερ;

Με την ακριβή έννοια του όρου πρόκειται για διαδικασία που ακολουθούνταν στο παρελθόν. Πλέον, δεν γίνεται χρήση λέιζερ, αλλά χρησιμοποιείται μια ειδική λυχνία φωτός (λάμπα), η οποία με το μπλε φως που εκπέμπει ενεργοποιεί το υλικό της λεύκανσης που έχει τοποθετηθεί πάνω στα δόντια. Σήμερα, σύμφωνα με τη βιβλιογραφία δεν είναι ξεκάθαρο ότι έχουμε όφελος από τη χρήση της συγκεκριμένης λάμπας και τα σύγχρονα υλικά που επιλέγονται δεν απαιτούν ενεργοποίηση από λυχνία. Ουσιαστικά, αποτελεί έναν από τους τρόπους λεύκανσης που επιλέγει ο οδοντίατρος ανά περίπτωση.

Λεύκανση στο σπίτι

Τι είναι;

Αρχικά ακολουθείται η ίδια διαδικασία, όπως και στη λεύκανση στο ιατρείο, δηλαδή λήψη ιστορικού και έλεγχος των δοντιών για να γίνουν οι απαραίτητες θεραπείες αν αυτό κριθεί αναγκαίο. Ο οδοντίατρος αξιολογεί το αρχικό χρώμα των δοντιών του ασθενούς και παίρνει ειδικά αποτυπώματα από την πάνω και την κάτω γνάθο για να φτιάξει στο εργαστήριο ειδικούς νάρθηκες λεύκανσης. Πρόκειται για πολύ λεπτά ναρθηκάκια, σαν καλούπια, διάφανα, μέσα στα οποία τοποθετείται το υλικό, το οποίο χορηγείται στον ασθενή για να το εφαρμόσει στο σπίτι. Τα νεότερα υλικά (συνήθως επιλέγεται το υπεροξείδιο του καρβαμιδίου), απαιτούν χρήση στο σπίτι για 4-5 συνεχόμενες ώρες, οπότε συνήθως προτιμάται η εφαρμογή τους κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αφού πλύνουμε πολύ καλά τα δόντια μας, τοποθετούμε τους ειδικούς νάρθηκες με το υλικό και το αφήνουμε να δράσει για 4-5 ώρες. Αφαιρούμε στη συνέχεια το υλικό και ξεπλένουμε. Αυτή η διαδικασία ακολουθείται τουλάχιστον για 5-7 μέρες. Ανάλογα με τα αποτελέσματα που θέλουμε να πετύχουμε, μπορεί να φτάσουμε και τις 10-12 μέρες θεραπείας.

Το αποτέλεσμα διαφέρει συγκριτικά με τη λεύκανση στο ιατρείο;

Τα αποτελέσματα είναι αντίστοιχα με αυτά της λεύκανσης στο ιατρείο. Το μόνο που διαφέρει είναι ότι εδώ απαιτείται η ενεργός συμμετοχή του ασθενούς στη διαδικασία.

Τι να προτιμήσω;

Ιδανικός θεωρείται ο συνδυασμός λεύκανσης στο ιατρείο και στο σπίτι, γιατί έχει φανεί ότι παρουσιάζει πιο μακροχρόνια αποτελέσματα. Συνήθως, προτείνεται μια συνεδρία στο ιατρείο, έτσι ώστε ο οδοντίατρος να εντοπίσει απαραίτητες λεπτομέρειες και να δώσει στη συνέχεια οδηγίες στον ασθενή (π.χ. σημεία των δοντιών που δεν πρέπει να τοποθετηθεί το υλικό). Επίσης ελέγχουμε από νωρίς πόσο γρήγορα ανταποκρίθηκαν τα δόντια στη θεραπεία. Έπειτα, χορηγούνται στον ασθενή οι νάρθηκες με το υλικό για θεραπεία τουλάχιστον 7 ημερών στο σπίτι.

Το κόστος της λεύκανσης στο σπίτι είναι πολύ κοντά στο κόστος μιας θεραπείας το ιατρείο. Στα πλεονεκτήματα της λεύκανσης στο σπίτι συγκαταλέγεται το γεγονός ότι ο ασθενής κρατάει τους νάρθηκες για μελλοντική χρήση. Μειονέκτημα μπορεί να θεωρηθεί το ότι κατά την περίοδο της θεραπείας (που στο σπίτι διαρκεί περισσότερο) πρέπει να προσέχουμε τις συνήθειες που χρωματίζουν τα δόντια.

Υπάρχουν κίνδυνοι;

Είναι πιθανό να παρουσιάσουμε παροδική υπερευαισθησία, έντονη δηλαδή αντίδραση σε κρύα υγρά, συνήθως κατά τις τελευταίες μέρες της θεραπείας ή παροδικό ερεθισμό στα ούλα (ειδικά στο σπίτι αν το υλικό ξεφύγει και ακουμπήσει στην περιοχή των ούλων). Αν γίνουν υπερβολές στη διαδικασία, τότε ναι, μπορεί να συμβούν σημαντικές αλλαγές στη δομή στου δοντιού (π.χ. αφυδάτωση δοντιού). Γι΄αυτό το λόγο δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε σκευάσματα μόνοι μας στο σπίτι (δυστυχώς κυκλοφορούν αθρόα στο διαδίκτυο) χωρίς τη συμβουλή του οδοντιάτρου μας.

Οι λευκαντικές οδοντόκρεμες έχουν αποτέλεσμα;

Οι λευκαντικές οδοντόκρεμες που βρίσκουμε στην αγορά περιέχουν κάποιες αποτριπτικές ουσίες, γι΄αυτό και θα πρέπει να χρησιμοποιούνται με προσοχή. Δεν πρέπει να γίνεται αλόγιστη χρήση τους (π.χ. καθημερινή χρήση), γιατί σε αυτή την περίπτωση υπάρχει ο κίνδυνος να επηρεαστεί η επιφάνεια των δοντιών. Στην πλειονότητά τους, οι οδοντόκρεμες αυτές δεν περιέχουν λευκαντική δραστική ουσία (μόνο ορισμένες περιέχουν κάποιες μικρές συγκεντρώσεις), επομένως δεν κάνουν λεύκανση. Ωστόσο, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε λευκαντική οδοντόκρεμα συμπληρωματικά την περίοδο που κάνουμε θεραπεία λεύκανσης (στο σπίτι ή στο ιατρείο) με μια συχνότητα της τάξης των 2-3 φορών την εβδομάδα.