ΔΕΥΤ - ΠΑΡ 09.00 -20.30 (+30) 210 77 02 192 - (+30) 210 74 73 366
ΔΕΥΤ - ΠΑΡ 09.00 -20.30
(+30) 210 77 02 192
(+30) 210 74 73 366

banner espa

banner gr

Η ποιότητα και όχι η συχνότητα του βουρτσίσματος μετράει

"Μα γιατρέ μου, γιατί ματώνουν τα δόντια μου, αφού τα βουρτσίζω 3 φορές την ημέρα;"

Ακόμα και αν πλένουμε τα δόντια μας πολλές φορές την ημέρα, αν δεν το κάνουμε σωστά και με τα κατάλληλα μέσα, δε θα καταφέρουμε να έχουμε υγιή ούλα , χωρίς προβλήματα.

Βουρτσίζοντας σωστά, ακόμα και μία φορά την ημέρα, αλλά κάθε μέρα, είναι αρκετό ώστε τα δόντια και τα ούλα να μείνουν προστατευμένα από επικίνδυνα μικρόβια της οδοντικής μικροβιακής πλάκας.

Χρειαζόμαστε :

1) μια σωστή οδοντόβουρτσα, η οποία πρέπει να είναι μαλακή και αρκετά πυκνή, ώστε να είναι αποτελεσματική και  

2) τα κατάλληλου μεγέθους μεσοδόντια βουρτσάκια,  για κάθε περιοχή του στόματος, με τα οποία θα κρατήσουμε καθαρές τις πιο επικίνδυνες περιοχές , δηλαδή τα τρίγωνα που σχηματίζονται ανάμεσα στα γειτονικά δόντια ή εμφυτεύματα.

Ο οδοντίατρος είναι εκείνος που θα παρέχει τις κατάλληλες, εξατομικευμένες συμβουλές για την καθημερινή μας στοματική υγιεινή.

Αφού εξετάσει τα δόντια, θα μετρήσει τα διαστήματα μεταξύ των δοντιών, ώστε να επιλέξει τη σωστή διάμετρο για τα μεσοδόντια βουρτσάκια. Συνήθως δύο, maximum τρία διαφορετικά μεγέθη είναι αρκετά για να φροντίσουμε αποτελεσματικά το σύνολο των δοντιών, χωρίς να γίνεται έτσι και ιδιαίτερα περίπλοκη η διαδικασία. 

Προϋποθεση είναι να έχουν γίνει οι απαραίτητες οδοντιατρικές πράξεις ώστε να βρίσκεται πλέον το στόμα σε κατάσταση υγείας , πχ. περιοδοντικός καθαρισμός και απαραίτητες προσθετικές εργασίες.

Το ραντεβού για την άμεση επίδειξη των τεχνικών πάνω στα δικά μας δόντια, στο οποίο θα δοκιμάσουμε και εμείς οι ίδιοι, επιτόπου, τις τεχνικές στον εαυτό μας, είναι απαραίτητο, καθώς η θεωρία χωρίς την πράξη, δεν έχει ουσία.

Συχνά, χρειάζεται και ένα δεύτερο αντίστοιχο ραντεβού, μετά από μία εβδομάδα, ώστε να απαντηθούν και τυχόν επιπλέον απορίες.

Πρόκειται για το "Τouch to Τeach", όπως ονομάζει την παραπάνω διαδικασία η διεθνής ομάδα του iTOP (individually trained oral profylaxis), ομάδα που διδάσκει παγκοσμίως τις αποτελεσματικές τεχνικές που πρώτος μελέτησε και δίδαξε οργανωμένα ο καθηγητής J. Sedelmayer, ο οποίος αφιέρωσε την επαγγελματική του πορεία στην πρόληψη και τη στοματική υγεινή. 

"Ένα καθαρό στόμα, δεν μπορεί να νοσεί", είναι μια φράση του καθηγητή και ας είναι στο μυαλό μας καθημερινά, ώστε να δώσουμε στο στόμα μας και κατ' επέκταση στον οργανισμό μας, τη φροντίδα που του αξίζει!