ΔΕΥΤ - ΠΑΡ 09.00 -20.30 (+30) 210 77 02 192 - (+30) 210 74 73 366
ΔΕΥΤ - ΠΑΡ 09.00 -20.30
(+30) 210 77 02 192
(+30) 210 74 73 366

Be proud of your mouth!

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα στοματικής υγείας, είναι σημαντικό να θυμηθούμε με πόσα ακόμα στοιχεία του οργανισμού μας συνδέεται το στόμα μας και η διατήρηση της υγείας του. 

Η υγεία του στόματος βρίσκεται πρωτίστως σε άμεση σχέση με τη μάσηση, την ομιλία, την επικοινωνία και την κοινωνικοποίηση του ατόμου.

Συνδέεται όμως και με πολύ ουσιαστικές λειτουργίες στο σύνολο του ανθρώπινου σώματος. 

Έχει μελετηθεί σε έρευνες η ύπαρξη ίδιων ομάδων μικροβίων στην οδοντική πλάκα και στις αρτηρίες της καρδιάς, συσχετίζοντας επομένως τις περιοδοντικές με  τις καρδιαγγειακές νόσους. 

Προχωρημένες μορφές περιοδοντικών νόσων που παραμένουν χωρίς αντιμετώπιση, έχουν συσχετισθεί με κίνδυνο αποβολών σε εγκύους , ή με  γέννηση πρόωρων και ελλιποβαρών νεογνών. 

Ακόμη, υπάρχει τεκμηριωμένη συσχέτιση με προβλήματα της στοματικής κοιλότητας και τον διαβήτη, καθώς και με αναπνευστικές λειτουργίες.

 Τα κύρια βήματα για να διατηρήσουμε ένα στόμα υγιές είναι αρκετά απλά και θα μπορούσαν να συνοψιστούν ως εξής:

1) Καθημερινή φροντίδα των δοντιών και των ούλων μας με το σωστό βούρτσισμα και τη χρήση μέσων μεσοδοντίου καθαρισμού, καθημερινά στο σπίτι. Ο οδοντίατρος θα μας βοηθήσει να επιλέξουμε την κατάλληλη για εμάς οδοντόβουρτσα και τα σωστά μεγέθη για τα μεσοδόντια βουρτσάκια και θα μας δείξει απλά βήματα, ώστε η φροντίδα των δοντιών να είναι ξεκούραστη, ευχάριστη και κατανοητή. Στόχος είναι να μείνουμε μακριά από απρόσωπους και γενικούς ΄κανόνες'  και να βρούμε ένα διασκεδαστικό και ευκολο τρόπο να περιποιούμαστε αποτελεσματικά τα δόντια μας. 

2) Τακτική επίσκεψη στον οδοντίατρο, το αργότερο κάθε 6 μήνες, ώστε να γίνει η απαραίτητη συντήρηση των ούλων και με την κλινική εξέταση, να εντοπισθούν εγκαίρως πιθανά νέα προβλήματα. 

3) Να φροντίζουμε να προσέχουμε τη γενική μας υγεία, τη διατροφή μας και να ακολουθούμε έναν δραστήριο και υγιεινό τρόπο ζωής.

H διατήρηση της καλής στοματικής μας υγείας συμβάλλει στη γενικότερη υγεία του οργανισμού, στη μακροζωία και στην ποιότητα ζωής. Καιρός, λοιπόν, να δώσουμε στο στόμα μας την προσοχή και τη φροντίδα που του αξίζει!

Happy World Oral Health Day!